Project omschrijving

Problemen in relatie met anderen

Mensen zijn sociale wezens en hechten waarde aan familiebanden, vriendschappen en liefdesrelaties. In omgang met anderen kunnen we op zoek zijn naar veiligheid, erkenning en waardering. We willen over het algemeen graag ergens bij horen en vinden sociale relaties erg belangrijk.

Helaas lopen relaties met anderen niet altijd zoals we zouden willen. We krijgen weleens te maken met spanningen, ruzies en conflicten. Soms ontstaan spanningen door een gebrek aan communicatie, maar ook stress, verschillende verwachtingen, werkdruk, vreemdgaan of problemen met intimiteit kunnen ten grondslag liggen aan spanningen in een relatie.

Meestal lukt het ons om de problemen binnen een relatie op te lossen. Wanneer problemen echter steeds blijven terugkeren of wanneer je er ongelukkig van wordt, kan het fijn zijn om hier met een psycholoog over te praten. Dit helpt om weer ruimte te krijgen, zodat je de situatie beter kunt overzien en de juiste stappen kunt zetten.

Behandeling van een Problemen in relatie met anderen

Het doel van de therapie is om relaties op te bouwen die gebaseerd zijn op gelijkwaardigheid, eerlijkheid en empathie, waardoor uiteindelijk de behoeften van alle betrokken partijen vervuld kunnen worden. Ook kunnen we bepaalde patronen in relaties in kaart brengen en disfunctionele patronen doorbreken.

Een van de mogelijkheden is bijvoorbeeld je vaardigheden te vergroten. Je leert bij jezelf te blijven in contact met de ander, je leert spreken, luisteren en handelen vanuit jouw natuurlijk mededogen. Het is een proces waarbij een taal van mededogen jou helpt om te zeggen wat je wilt en om te horen wat de ander nodig heeft, op een zodanige manier dat er geen spanningen zullen ontstaan. Het gaat zowel om jezelf eerlijk te uiten als om empathisch naar anderen te luisteren.

Maak een afspraak